Kuchnia bułgarska


Szopska SałataSzopska Sałata

Kuchnia bułgarska, choć geograficznie wciąż europejska, dla przeciętnego Europejczyka stanowi duże zaskoczenie. Nieskażona zachodnimi wpływami, pozostała naturalna, przez co urzeka wspaniałym oryginalnym smakiem. Podstawą kuchni bułgarskiej wciąż są warzywa – w większości przypadków surowe, co pozwala zachować im możliwie największą wartość odżywczą. I to właśnie na surowych warzywach opiera się jedno z najważniejszych dań bułgarskiej kuchni, popularne w niemal całych Bałkanach.
Kuchnia bułgarska w dużej mierze bazuje na sałatkach, wśród których niekwestionowany prym wiedzie właśnie szopska. Jej nazwa również nie wzięła się z przypadku – to raz jeszcze kwestia uwarunkowań geograficznych. “Szopi” to tradycyjne określenie mieszkańców bułgarskiej stolicy i otaczających ją regionów. Tym samym szopską sałatkę można spożywać zarówno jako dodatek do obiadów czy kolacji, ale także jako samodzielne danie. Bułgarzy mają w zwyczaju spotykać się, by – pijąc wino – zagryzać właśnie szopską.

Do przygotowania najsłynniejszej bułgarskiej sałatki nie potrzeba wiele – wystarczy kilka strąków słodkiej papryki (kapija), dwie czuszki (z uwagi na bardzo ostry smak niekonieczne), trzy duże pomidory, ogórek (koniecznie świeży), czerwona cebula sałatkowa, pół szklanki oliwy, ocet winny, pietruszka oraz ćwierć kilograma białego serca owczego.
Paprykę należy przygotować – obrać i oczyścić i pokroić w średniej wielkości cząstki. Niektórzy polecają uprzednio ją opiec, ale nie jest to niezbędne. Tak samo ogórek i pomidory – należy obrać i pokroić w kostkę, cebulę natomiast w cienkie krążki. Całość łączy się z pokrojoną natką pietruszki i – jak niektórzy uważają – soli. Przed samym podaniem sałatka wymaga również polania sosem – zmieszaną oliwą z octem. Ostatnim, a być może najważniejszym elementem, jest biały ser owczy. Przy użyciu zwykłej tarki ściera się go na wąskie paski i obsypuje sałatkę po wierzchu. Teoretycznie powinno się korzystać jedynie z tradycyjnych bułgarskich serów, ale – z braku innych możliwości – można zdecydować się na fetę. Istotny jest charakterystyczny słony smak sera.

Kawarma Kawarma
Kawarma (nie mylić z Kawarną, która jest miejscowością na północnym wybrzeżu Bułgarii) to przepyszne danie podawane zazwyczaj w tradycyjnych, bułgarskich, kolorowych naczyniach. Jest to danie mięsne, do którego używa się zazwyczaj mięsa wieprzowego albo kurczaka. Mięso jest pokrojone w kawałki i pływa w pysznym sosie razem z cebulą. Niekiedy dodaje się też inne warzywa np. ostrą bułgarską paprykę- czuszkę. Kawarma najlepiej smakuje z chlebem (którym można wytrzeć resztki pysznego sosu) i czerwonym winem.


Oto przepis na typową, bułgarską kawarmę wieprzową:

Składniki (dla 3-4 osoby):

400-500g mięsa wieprzowego bez kości
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 lampka wina
3-4 łyżki tłuszczu lub oleju
1 łyżka mąki
½ szklanki wywaru mięsnegoPapryka, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Pokroić mięso w paski, przyprawić solą i papryką i zostawić na pół godziny. Następnie podgrzać tłuszcz na patelni i podpiec mięso. Wyjąć i odłożyć mięso i na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojoną cienko cebulę na 2-3 minuty, a następnie dodać mięso. Doprawić całość solą, pieprzem i papryką i delikatnie mieszać mięso z cebulą.

Dodać wywar, wino i pokrojony czosnek do gorącego oleju na patelni i doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu przez kilka minut i dodać mąkę do zagęszczenia.

Najlepiej smakuje w typowych, bułgarskich naczyniach jak na zdjęciu. Do naczynia można wrzucić podpieczone ziemniaki, a na wierzch roztopiony ser.

źródło: http://www.naszabulgaria.pl

Ciekawostki

Kuchnia bułgarska
Kuchnia bułgarska

Szopska Sałata Kuchnia bułgarska, choć geograficznie wciąż europejska, dla przeciętnego Europejczyka stanowi duże zaskoczenie. Nieskażona ...

więcej »
Bułgaria - informacje ogólne
Bułgaria - informacje ogólne

Informacje geograficzne Bułgaria leży w południowej Europie nad Morzem Czarnym, w południowo-wschodniej części Półwyspu Bałkańskiego. Od pó...

więcej »
Dolina róż
Dolina róż

Dolina róż położona jest pomiędzy pasmem Starej Płaniny i równolegle do niej, ciągnącym się pasmem niskich góry Średniej Góry. Geologiczni...

więcej »